Ilska i regeringspartiet mot Chang Fricks kopplingar till SD

Krisen för den svenska Natoansökan har riktat ljuset mot Chang Frick, profilerad programledare vid Sverigedemokraternas tv-kanal Riks och grundare till den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag. Frick har själv berättat hur han meddelat aktivister på högerkanten att han var ”behjälplig” om intresse fanns att göra en markering mot Turkiet, och att han betalat för den högerextrema koranbrännaren Rasmus Paludans demonstrationstillstånd.

Bland regeringspartierna växer nu kritiken mot det största partiet i regeringsunderlaget, Sverigedemokraterna, och relationen till Chang Frick.

– Det är uppenbart att han agerar på ett sätt som syftar till att sabotera Sveriges Natoanslutning. Det betyder inte att han har gjort något som är olagligt, men det kan orsaka stor skada, säger Fredrik Malm, liberal riksdagsledamot och ordförande i utbildningsutskottet.

Också EU-parlamentarikern Karin Karlsbro är upprörd.

– Att göra något som i förlängningen kan bidra till att äventyra vårt lands Nato-medlemskap är ett hån mot alla som kämpar i Ukraina just nu, säger hon.

Medierapporteringen om Chang Fricks inblandning ger upphov till stora frågor, menar Karin Karlsbro.

– Om det uppmuntrats av SD:s förlängda arm och personer kopplade till partiets propagandakanal är det helt åt helvete, säger hon.

Liberala riksdagsledamoten Fredrik Malm uppmanar SD att ”hålla gränsen högerut”.Foto: Roger Turesson

Partikollegan Fredrik Malm uppmanar SD att hålla gränsen högerut.

– Chang Frick har blivit ett verktyg för destruktiva krafter. SD behöver bryta med honom och den här alternativmediemiljön de har en fot i. Det är också uppenbart av det som framkommit att Chang Frick har kommunicerat med personer som är väldigt extrema, säger Malm.

Han hänvisar till Chang Fricks kontakter med en reporter från den högerextrema sajten Exakt24.

– I den här miljön finns dessutom många personer som Sverigedemokraterna har uteslutit, säger Fredrik Malm.

Chang Frick har själv sagt till DN att han inte skulle uppmuntra någon att bränna koranen.

Däremot ville han uppmuntra till att markera mot Turkiet från högerhåll.

Chang Frick. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen/TT

Men också mellan regeringspartierna har händelseutvecklingen lett till spänningar, enligt DN:s källor.

– Om det finns en koppling till SD är det ett problem som framför allt Moderaterna måste göra något åt. De har inte hanterat frågan bra från början. Det är klart att det finns en press på dem nu, säger en central källa i ett av regeringspartierna.

Jimmie Åkessons offentliga uttalanden de senaste dygnen har gett upphov till ytterligare frustration i regeringen. Särskilt väckte SD-ledarens inlägg på Facebook tidigare i veckan irritation.

”Det finns en gräns för hur en regering bör uttrycka sig, inte minst eftersom Sverige har ett inhemskt islamist-hot som inte kan underskattas”, skrev Åkesson.

Inlägget riktade sig mot att statsministern har uttryck sympati med de muslimer som känt sig kränkta av koranbränningen.

– Först och främst måste Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson reda ut de senaste dygnens mediala munhuggande, säger en L-källa om stämningen mellan partierna nu.

Den högerextreme politikern Rasmus Paludan med en kopia av koranen i handen, inför helgens koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm.Foto: Elin Åberg

Enligt Fredrik Malm gäller det att hålla två tankar i huvudet samtidigt.

– I ett demokratiskt samhälle med yttrandefrihet kommer det alltid att finnas personer som använder sin yttrandefrihet på ett sätt som kan få sådana här konsekvenser. Ett samhälle som Sverige måste kunna hantera det. Vi måste kunna stå upp för att de yttringarna ska kunna framföras även om vi tycker det är olämpligt.

Samarbetet med SD har länge varit en kontroversiell fråga inom Liberalerna.

I ljuset av den senaste veckans händelser, var det naivt att luta sig mot SD som stödparti?

– Nej, det är en följd av det parlamentariska läge vi har. Sverige måste ha en regering. Men det vilar ett stort ansvar på SD att hålla en gräns högerut, säger Fredrik Malm.

Läs mer:

Paludan: ”Deras idé att jag skulle bränna koranen”