Frick erkänner att han betalade Paludans tillstånd

Den svensk-danske högerextrema politikern Rasmus Paludan har bränt koraner på flera olika platser i Sverige, bland annat flera gånger i Göteborg. Förra året ledde hans manifestationer, eller i vissa fall enbart hans ansökan om att få manifestera, till upplopp i flera svenska städer.

I lördags höll han tal i Stockholm, brände en bok han uppgav var en koran och sjöng bland annat en sång från Emil i Lönneberga utanför Turkiets ambassad. Tanken var att han skulle markera mot Turkiet.

Paludan har fortsatt manifestera efter upploppen förra året, men på senare tid har hans koranbrännande inte dragit till sig lika mycket uppmärksamhet på plats. Det gjorde inte heller manifestationen i lördags, enligt GP:s reporter på plats.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kritiserade koranbränningen utanför den turkiska ambassaden i Stockholm. Bild: Foto: AP Photo

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kritiserade koranbränningen utanför den turkiska ambassaden i Stockholm. Bild: Foto: AP Photo

Kan påverka Natoansökan

Den väckte dock starka reaktioner i Turkiet. Bland annat brändes bilder på Paludan i Istanbul på söndagen och framför svenska ambassaden i Ankara brändes en svensk flagga, det rapporterade bland andra Sveriges radio.

Även den turkiska regeringen reagerade, med anledning av koranbränningen. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan ska, enligt Reuters, ha sagt att ”Sverige ska inte förvänta sig att Turkiet godkänner Natoansökan efter protesten i Stockholm”.

Flera svenska politiker har reagerat på händelseförloppet och det turkiska gensvaret.

Den här gången betalades Rasmus Paludans polisansökan om att få demonstrera av Chang Frick. Det avslöjade tidningen Syre. Chang Frick äger högerpopulistiska Nyheter idag och medverkar även frekvent i SD-kanalen Riks.

Enligt Syre uppgav Paludan först att det var en reporter på högerextrema sajten Exakt24/Insikt24 som hörde av sig och att han själv bara hjälpte till. Men nu erkänner han för Svt att han betalade för ansökan om demonstrationstillstånd.

– Det stämmer. Om Paludan ska betala från Danmark är det risk att pengarna kommer fram först på fredagen. Då ligger det i farans riktning att han inte skulle hinna få sitt tillstånd, säger Chang Frick till Svt.

Chang Frick betalade för Rasmus Paludans ansökan om demonstrationstillstånd till i lördags. Bild: Terje Pedersen

Chang Frick betalade för Rasmus Paludans ansökan om demonstrationstillstånd till i lördags. Bild: Terje Pedersen

Chang Frick stöttar aktivismen

Han fortsätter med att berätta att han stödjer den typen av aktivism, som gäller Erdogan och Turkiet. På frågan om han, efter att ha betalat för demonstrationstillståndet, kan rapportera om koranbränningen på ett trovärdigt sätt, svarar han att trovärdigheten inte sitter i hans åsikter.

– Trovärdigheten sitter i om jag redovisar saker korrekt, inte fulciterar folk eller lurar läsare. Hade jag i smyg bidragit med en slant till någon demonstration utan att redovisa det hade vi möjligen haft ett problem. Men jag funkar inte så. Jag är helt öppen med det, säger han till Svt.

Varken Chang Frick eller SD:s kanal Riks ansvarige utgivare Dick Erixon ser något problem med Fricks agerade och hans roll på Riks. Men kopplingen mellan Rasmus Paludan och Chang Frick, därmed Sverigedemokraterna genom nyhetskanalen, har kritiserats.

Sverigedemokraterna tillbakavisar all inblandning i koranbränningen.

GP söker Chang Frick för en kommentar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.