Ex-schepen Philip Heylen in ziekenhuis na zware val bij werf Gedempte Zuiderdokken, handelaars niet te spreken over situatie: “Hier vallen bijna dagelijks mensen” (Antwerpen)

LEES OOK. Hoe zou het nog zijn met ex-schepen Philip Heylen (53)? “De titel van ereschepen draag ik met grote fierheid”

Zaterdagavond kwam de Antwerpse ex-schepen zwaar ten val aan de uitgang van de parking nabij het M HKA op de Gedempte Zuiderdokken. Resultaat: knie uit de kom en de pezen ter hoogte van zijn linkerknie afgescheurd. “Gelukkig ben ik snel door voorbijgangers opgemerkt.”

Aan de Gedempte Zuiderdokken zijn nog volop werken aan de gang. “Er is geen verlichting. Schandalig hoe men het openbaar domein daar laat liggen tijdens de werken”, schrijft Heylen, die dinsdag geopereerd werd. “Blijkbaar gebeuren er daar vaak ongelukken, wordt vervolgd …”, klinkt het nog.

LEES OOK. Zeg niet langer “oud-schepen”, maar wel “baron Heylen”: zij kregen adellijke titel of ereteken van koning Filip

Voor Heylen is het nu tijd om te revalideren. “Ik reken op mijn vrouwtje, mijn persoonlijke verpleegster”, besluit de ex-schepen.

Waarschuwen

Vanuit het ziekenhuis geeft Heylen woensdagochtend nog toelichting over zijn zware valpartij. Hij was voor de nieuwjaarsreceptie van CD&V in het Zuiderpershuis afgesproken met zijn voormalige collega en partijgenoot Marc Van Peel aan de Vlaamsekaai.

“We volgden het pad over de werf richting Waalsekaai”, zegt Heylen. “Het was pikkedonker. Ik herinner nog dat ik Marc zeker twintig keer waarschuwde van niet te vallen.”

Het noodlot sloeg echter toe bij Heylen zelf als hij om 22.45 uur het Zuiderpershuis verliet en op weg naar huis was. “Ik was een sms aan het sturen naar mijn echtgenote en merkte daardoor het niveau verschil niet op tussen het trottoir en de werf”, zegt Heylen. “Ik viel met mijn knie op een hoop puin. Het duurde zeker een half uur voor voorbijgangers mij hadden opgemerkt tegen de muur van het M HKA in de Wapenstraat. De ambulance werd gebeld, maar de ambulanciers hadden de grootste moeite om mij te bereiken. Ik moest een morfinespuit krijgen, maar het was gewoon te donker. De ambulanciers moesten bijstanders vragen om met hun gsm licht te schijnen.”

Heylen herinnert zich dat goede, veilige en toegankelijke werven al langer een zeer zijn in Antwerpen. “Blijkbaar geraakt dit niet opgelost”, zegt de voormalige schepen. “Het kan toch niet zo moeilijk zijn om daar minstens werfverlichting te plaatsen. Het betreft hier om een grote werf in een uitgaansbuurt. Als de cafés en de restaurants sluiten, dan is er helemaal niets van verlichting.”

“Hopelijk actie”

Dat er al langer een probleem is met deze werf blijkt ook uit de reacties op de Facebookpost van Heylen van enkele uitbaters van horecazaken daar. “Hopelijk wordt er nu actie ondernomen”, zegt Olivier de Vinck van restaurant Kommilfo aan de Vlaamsekaai. “Wij hebben dat al zo vaak gemeld maar geen reactie. Moesten de handelaars hun verlichting niet aanzetten zou het nog erger zijn. Die werken duren al vijf jaar en nog geen einde in het zicht. Deze week geen kat zien werken van de Burburestraat tot de Scheldestraat.”

Ook fotograaf Jurgen Lijcops getuigt op Facebook over de onveilige situatie. Hij is ook gevestigd aan de Gedempte Zuiderdokken. “Er vallen bijna dagelijks, vooral ‘s avonds mensen. De Vlaamsekaai ter hoogte van Dellafaille tot aan Bar Burbure is een donker straatje geworden”, zegt Lijcops.(tsjs,svw)