Bus met Belgische schoolkinderen betrokken bij ongeval in Duitsland: chauffeur en vijf kinderen lichtgewond, alle anderen ongedeerd

© Kreisbrandinspektion Erlangen-Höchstadt

Een bus met een zestigtal schoolkinderen uit Liedekerke en Sint-Pieters-Leeuw is dinsdagnacht betrokken geraakt bij een zwaar verkeersongeval in Duitsland. Dat melden verschillende Duitse media. De buschauffeur en vijf kinderen raakten daarbij lichtgewond, de andere kinderen en hun begeleiders bleven ongedeerd.

jvh, mvh, idh

Het ongeval vond dinsdagnacht omstreeks 2.30 uur plaats op de A3-snelweg ter hoogte van Höchstadt an der Aisch, nabij Nuremberg in het zuidoosten van Duitsland. De bus reed er in een colonne van drie, toen de snelweg versmalde wegens wegenwerken. De eerste bus reed langs een stilstaand veiligheidsvoertuig, maar de tweede bus raakte die signalisatie. Het is nog niet duidelijk waarom de chauffeur een inschattingsfout heeft gemaakt.

De bus raakte zwaar beschadigd, toen die met zijn volledige flank het signalisatievoertuig raakte. “Als we nu het verhakkelde voertuig zien, mogen we van zeer veel geluk spreken dat er van de kinderen en de leerkrachten niemand gewond raakte”, vertelt Jan Desmeth, burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw. “De chauffeur werd lichtgewond aan de knie, maar mocht na enkele uren het ziekenhuis opnieuw verlaten.” Ook vijf kinderen raakten lichtgewond, maar hun schaafwonden konden ter plaatse verzorgd worden door de hulpdiensten. De snelweg werd na het ongeval in beide richtingen urenlang volledig afgesloten.

Opvang

De bus op de terugweg van sneeuwklassen in het Duitse Adelsdorf, in de deelstaat Beieren. Sint-Pieters-Leeuw stuurt elk jaar zijn zesdejaars van de drie gemeentescholen samen op sneeuwklassen. In de eerste bus zaten kinderen van school de Wegwijzer in Ruisbroek. Zij hebben niets van het ongeval dat achter hen gebeurde gemerkt en zijn gewoon verder naar huis doorgereden. Het was de tweede bus die op het de wegbeveiling inreed. Op die bus zaten een veertigtal schoolkinderen en vijf leerkrachten van de basisschool Sint-Antonius uit Liedekerke en zo’n 20 leerlingen en twee leraren van de basisschool Den Top uit Sint-Pieters-Leeuw.

De chauffeur van de derde bus zag dat zijn collega in moeilijkheden was gekomen en snelde ter hulp. Hij reed met de kinderen na het ongeval naar een nabijgelegen sporthal, waar ze tijdelijk opgevangen werden en psychologische bijstand en eten en drinken kregen. Een andere bus werd nadien uitgestuurd om hen veilig naar huis te brengen.

“Het is een hele geruststelling dat er niemand gewond is”, zegt burgemeester Steven Van Linthout (CD&V) van Liedekerke. “Het had veel erger kunnen aflopen.” De ouders van alle kinderen werden inmiddels op de hoogte gebracht door de schooldirecties. Ook het Centrum voor Leerlingenbegeleiding werd verwittigd, zij kunnen indien nodig psychologische bijstand verlenen voor ouders en kinderen.

De kinderen werden na het ongeval opgevangen in een nabijgelegen sporthal.© rr

© kfverh

© kfverh

© kfverh